Skip to content

Anchoring & adjustment

Anchoring & adjustment

Je hebt vast wel eens aan een winactie meegedaan, waarbij je moet raden hoeveel knikkers of snoepjes er in een glazen pot zitten. Het is vaak ontzettend lastig om een goede inschatting te maken. Helemaal wanneer je niet de enige bent die een gokje waagt. Als je hoort wat iemand voor je antwoordt, is de kans namelijk groot dat je daar met je eigen inschatting dichtbij in de buurt blijft. Zit je voorganger er flink naast, dan komt jouw gok ook niet in de buurt van het juiste antwoord. 

Wat hier gebeurt is dat je beïnvloed wordt door het antwoord van je voorganger. Onbewust neem je dit als uitgangspunt (‘anchor’) voor je eigen inschatting. Dit referentiepunt pas je naar eigen inzicht aan (‘adjustment’) om tot jouw antwoord te komen. Als je voorganger gokt dat er 999 snoepjes zijn, in plaats van 163, is de kans groot dat jij ook een veel hoger aantal noemt.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.