Skip to content

Well travelled road effect

Well travelled road effect

De vakantie zit er weer op en het is tijd om vanaf de Franse camping terug te rijden naar Nederland. Je laadt de dakkoffer vol en propt het hele gezin in de auto voor de lange reis huiswaarts. Op de een of andere manier lijkt de terugweg korter dan de heenweg. Terwijl je toch echt dezelfde route hebt genomen. 

Verklaring hiervoor is niet dat je het gaspedaal harder ingetrapt hebt op de terugweg. Omdat je deze weg eerder gereden hebt, is hij relatief bekend en hoef je minder moeite te doen om de juiste route te blijven volgen. Op de heenweg had je wel de opperste concentratie nodig om de goede kant op te rijden. Naarmate je dichter bij Nederland komt, zijn de wegen steeds bekender terrein. Omdat het rijden op bekende wegen minder moeite kost, lijkt de tijd in onze perceptie sneller te gaan. Dit is het ‘well-travelled road effect’.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.