Skip to content

Primacy effect

Primacy effect

Het is de eerste dag van je nieuwe baan. Je gaat vol goede moed naar binnen en stelt je aan iedereen voor. Je schudt vele handen en je doet je best om alle namen te onthouden. Wanneer je een uur later aan een collega wilt vragen waar het kopieerapparaat staat, ben je tot grote ergernis van jezelf z’n naam alweer vergeten. De enige namen, die je nog weet, zijn van de collega’s waaraan je je als eerst hebt voorgesteld. Je baalt ervan en gaat vervolgens op zoek naar iemand van wie je de naam nog wel weet om te vragen naar het kopieerapparaat. 

Hier is sprake van het ‘primacy effect’. We onthouden de eerste informatie of gebeurtenis in een reeks het beste. In het begin hebben we onze aandacht er nog volledig bij. Wanneer we de initiële gegevens aan het verwerken zijn, verslapt de aandacht voor daaropvolgende informatie. Vandaar dat je de meeste namen, behalve de eerste paar, alweer bent vergeten. Het ‘primacy effect’ wordt ook veel gebruikt in verkoopstrategieën. Verkopers zorgen ervoor dat de eerste indruk van een product meteen heel positief is, omdat je die informatie het beste onthoudt.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.