Skip to content

Bystander effect

Bystander effect

Terwijl je van de supermarkt met een tas vol boodschappen naar huis fietst, zie je halverwege iemand met een stationwagen een krap parkeervak in manoeuvreren. Bij een iets te enthousiaste stuurbeweging knalt de auto tegen een andere wagen aan. Je overweegt te stoppen om te kijken of er hulp nodig is. Dan zie je een paar voetgangers in de buurt van het ongeluk. Veel makkelijker voor hen om even polshoogte te nemen. Je gaat ervan uit dat één van hen wel te hulp zal schieten en fietst vervolgens door.

Dit is een veel voorkomende reactie, die het ‘bystander effect’ genoemd wordt. Omdat je jezelf in een openbare ruimte bevindt met voldoende andere mensen die kunnen helpen, wordt jouw gevoel van verantwoordelijkheid voor de situatie diffuus. Waarom zou jij in actie moeten komen als er anderen zijn die dat ook kunnen doen? De kans is groot dat iedereen dit denkt, waardoor uiteindelijk niemand actie onderneemt.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.