Skip to content

Herd effect

Herd effect

Het is zover! Je bent eindelijk op weg naar dat gave festival waar je zo graag een keer heen wilde. Je bent met de auto op weg naar het festivalterrein. Zo’n 5 kilometer voor het festival kom je in een file terecht. Je volgt stapvoets en gedwee de massa naar het parkeerterrein. Eenmaal aangekomen parkeer je de auto en volgt bepakt en bezakt de wandeltocht naar het kampeerterrein. Je hoeft niet na te denken, want je loopt gewoon met de massa mee tot je het perfecte kampeerplekje gevonden hebt. 

Het volgen van de kudde (‘herd’) komt vaak voor in onzekere situaties. We zijn dan geneigd om te denken dat de anderen meer of betere informatie hebben dan wijzelf. We doen dit zonder zelf na te denken of rekening te houden met beschikbare informatie. Terwijl de kudde volgen niet altijd een slimme beslissing is. Misschien staat de meerderheid van de kamperende festivalbezoekers wel op een ander terrein en loop je zo alsnog de verkeerde kant op.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.