Skip to content

Denomination effect

Denomination effect

Het is vrijdagavond en het is nog rustig in je stamkroeg. De rest van de vriendengroep is wat later, omdat een van hen onderweg een lekke band had. Dat gaat nog wel even duren. Om de tijd te doden ga je samen met een vriend even achter de gokautomaat zitten. Je hebt geen zin om veel geld uit te geven, dus speel je met de minimale inzet van 50 cent. Naarmate de tijd verstrijkt en de spanning van het spel toeneemt, verdwijnen er steeds meer munten in de automaat. Een half uur later besef je dat jullie al bijna 25 euro in de automaat hebben gestopt. Dat was niet de bedoeling.

Over het algemeen hebben mensen de neiging om meer geld uit te geven, als het om verschillende kleine bedragen gaat. Dit is het ‘denomination effect’. We houden er niet van om grote bedragen in een keer uit te geven. We hebben er minder moeite mee wanneer hetzelfde bedrag opgedeeld is in kleine beetjes. Op die avond in de kroeg zou je bijvoorbeeld nooit een briefje van 20 euro in de gokautomaat hebben gestopt.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.