Skip to content

Hindsight bias

Hindsight bias

Je verlaat teleurgesteld de tribune na een basketbalwedstrijd. Jouw team heeft met een paar punten verschil (71 – 75) verloren. Achteraf gezien wist je eigenlijk in de pauze al dat dit zou gaan gebeuren. De center zat totaal niet lekker in z’n spel en heeft een paar cruciale kansen op driepunters gemist. Het team speelde ook niet lekker samen. Dus het verlies is niet meer dan logisch. 

In dit voorbeeld wist je in de pauze nog helemaal niet dat jouw team zou gaan verliezen. Op dat moment kon je jezelf net zo goed voorstellen dat jouw team zou winnen. Wanneer het over de toekomst gaat, is er immers altijd onwetendheid. Dit gevoel verdwijnt wanneer we geconfronteerd worden met de uitkomst. Vanaf dat moment wordt het heel moeilijk om het eerdere gevoel van “niet weten wat de uitslag wordt” terug te halen. Dit wordt versterkt doordat we achteraf prima in staat zijn om verklaringen te vinden voor het resultaat. Dit fenomeen staat bekend als ‘hindsight bias’ of ‘I-knew-it-all-along effect’.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.