Skip to content

Social proof

Social proof

Met een aantal vrienden maak je een city trip naar een voor jullie nog onbekende stad. Het is prachtig nazomerweer en jullie gaan op zoek naar een geschikt terras om te borrelen. Aangekomen op een plein midden in de stad, kunnen jullie kiezen uit meerdere terrassen. Sommigen zijn druk bezet, andere terrassen bijna leeg. Als op een vol terras net een tafeltje vrijkomt, gaan jullie er snel zitten. Hier zal het vast goed vertoeven zijn. Helaas moeten jullie erg lang wachten op de drankjes, de borrelhapjes blijken niet lekker en de rekening pakt hoog uit. Jullie zijn teleurgesteld, want met zoveel mensen op het terras is het normaal gesproken toch gewoon goed? 

Deze situatie is een voorbeeld van ‘social proof’ als beïnvloedingsmiddel. Wanneer mensen onzeker zijn over wat te doen, worden ze beïnvloed door hoe anderen zich gedragen. De overtuigingskracht wordt nog sterker in situaties waar veel mensen hetzelfde doen. Helemaal wanneer we ons kunnen identificeren met deze mensen. De gedachtegang “als iedereen het doet, zal het wel goed zijn”, zorgt in dit geval voor een valse verwachting over de kwaliteit. Jammer van de mooie nazomeravond.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.