Skip to content

Frequency illusion

Frequency illusion

Je auto heeft de geest gegeven en je besluit op zoek te gaan naar een nieuwe. Je hebt niet heel veel met auto’s, dus weet niet direct wat voor type auto het beste bij je past. Na wat research stuit je op een model waar je nog nooit van gehoord hebt, maar wel de juiste specificaties heeft. Dus besluit je naar de dealer te gaan om een proefrit te maken. Terwijl je rondrijdt kom je exact dezelfde auto tegen. Dat is toevallig. Je besluit nog even over de aanschaf na te denken en keert weer huiswaarts. Op weg naar huis zie je dit model nog twee keer voorbij rijden en er blijkt er ook nog een bij je om de hoek geparkeerd te staan. Alsof iedereen op hetzelfde moment dit model ontdekt heeft. 

Dit fenomeen heet de ‘frequency illusion’, ook wel bekend als het ‘Baader-Meinhof Phenomenon’. Je bent nadrukkelijk met een bepaald onderwerp bezig en opeens zie je het overal. Dit heeft te maken met het feit dat je onbewust “op zoek gaat” naar dit onderwerp. Met als resultaat dat je het verrassend vaak “vindt”. Daarnaast wordt met iedere keer dat je op het onderwerp stuit nog maar eens bevestigd dat je het veel tegenkomt.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.