Skip to content

Scarcity effect

Scarcity effect

De lente komt er aan en je wilt een paar nieuwe sneakers aanschaffen. Je kijkt bij een online webshop met heel veel verschillende soorten schoenen. Op de startpagina staan ontzettend leuke sandaaltjes prominent in beeld. Je klikt erop om te kijken hoe duur ze zijn en ziet dat het paar “limited edition” is. Dit betekent dat als je wacht tot het echt zomerweer wordt, deze sandaaltjes waarschijnlijk niet meer te koop zijn. Ondanks dat ze wat boven je budget zijn en je eigenlijk op zoek bent naar sneakers, koop je ze toch. Dan weet je in ieder geval zeker dat je ze hebt. 

Producten worden aantrekkelijker, wanneer ze beperkt beschikbaar zijn. Dankzij dit ‘scarcity effect’ neemt het verlangen om meteen te kopen toe, ook al heb je het product niet direct nodig. Zo weet je zeker dat je later niet achter het net vist. Je bent zelfs bereid er meer voor te betalen. Als deze sandaaltjes geen “limited edition” zouden zijn, dan had je ze waarschijnlijk niet gekocht.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.