Skip to content

Confirmation bias

Confirmation bias

Stel je bent gek op bananen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Wanneer je trek hebt, pak je het liefst een banaan van de fruitschaal. Daarom is het handig dat er op je werk altijd een tros aanwezig is. Terwijl je aan het genieten bent van je tussendoortje, zegt een collega dat je beter wat anders had kunnen nemen, omdat bananen helemaal niet gezond zijn. Er zou zelfs ergens in een tijdschrift gestaan hebben, dat bananen dikmakers zijn. Je slaat dit advies meteen in de wind. De schrijver van dat artikel heeft er vast geen verstand van en het zal ook wel een onbetrouwbaar tijdschrift geweest zijn. Jij trekt je er in ieder geval niets van aan en eet rustig verder. 

Wat hier gebeurt, staat bekend als de ‘confirmation bias’. Mensen hebben van nature de neiging om zichzelf te bevestigen. Je zoekt of interpreteert informatie op zo’n manier, dat het jouw overtuigingen bevestigt. Informatie die jouw mening ondersteunt, is vanzelfsprekend juist. Alles wat niet overeen komt met jouw ideeën, bekijk of beluister je meestal niet eens. Of, als het even kan, vind je bevestiging waarom de informatie gewoon niet klopt.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.