Skip to content

Availability bias

Availability bias

Een goede vriend is bang om te vliegen. Ontzettend jammer, want hierdoor wordt hij beperkt tot vakantiebestemmingen die per auto/bus/trein bereikbaar zijn. Deze vliegangst wordt sterker wanneer er in de media verslag gedaan wordt van een nieuw vliegtuigongeluk. Hem vertellen dat er jaarlijks meer mensen omkomen door auto-ongelukken dan door vliegtuigcrashes en dat de kans op een vliegtuigongeluk ongelofelijk klein is, heeft geen effect. Je krijgt hem met geen mogelijkheid een vliegtuig in.


Deze vriend overschat de kans op een vliegtuigongeluk, doordat er veel voorbeelden van ongevallen met vliegtuigen beschikbaar zijn in zijn geheugen. Bij het onderwerp vliegtuig, schieten direct herinneringen aan heftige gebeurtenissen als MH17 en de crash van het Germanwings-vliegtuig in de Alpen te binnen. Ongelukken die breed uitgemeten werden in het nieuws. Doordat deze voorbeelden zo gemakkelijk boven komen, overschat hij dat de kans dat er nog een keer iets vergelijkbaars gebeurt. Dit staat bekend als de ‘availability bias’.

Maak kennis met Mind-set, het BIAS kwartet

Via ‘MIND-SET – het bias kwartet’ maak je kennis met 32 veel voorkomende biases. Biases – ook wel heuristieken genoemd – zijn gedachtekronkels, die mensen onbewust beïnvloeden.